Bjørn Wiinblad designer

Bjørn Wiinblad vase, krukke, lysestage

Bjørn Wiinblad var en dansk kunstner, som var kendt for at arbejde særdeles flittigt med sit håndværk. Han var kendt for at være tusindkunstner, fordi han var i stand til hele tiden at skabe nye ting og forny sine mange kreationer.

Han var god til at finde nye materialer og nye steder, som han kunne dekorere. På grund af hans evne til at forny sig endte han i 1960érne og 1970érne med at blive en af mest velhavende kunstnere i Danmark.

Bjørn Wiinblad blev født i 1918 på Østerbro i København. Hans familie var politisk aktive og var særligt optaget af landets samfundsforhold. Både Bjørns far Otto og hans farfar Emil sad i en periode begge i landstinget for Socialdemokratiet.

Indholdsfortegnelse

Mere om Bjørn Wiinblad

I lære som typograf på Teknisk Skole

Modsat sine forældre, som var optaget af politik, var Bjørn Wiinblad mere optaget af at tegne og male, og i en tidlig alder indvilligede han i at komme i lære som typograf på Teknisk Skole. Men drømmen var dog stadig at blive kunstner.

Hans store interesse og umiddelbare passion for at arbejde med kunst og illustrationer var ikke nem at slippe for Bjørn Wiinblad, og han startede derfor på Det Kongelige Kunstakademi på den grafiske skole. Her kunne han dykke ned i hans eget fantasifulde univers med alfelignende figurer med store mandelformede øjne og et hav af smukke farverige blomster.

På skolen blev han gennem en god studiekammerat Lars Syberg, introduceret til keramikkens forunderlige verden. Han kunne dog hverken dreje eller formgive, men i stedet kunne han nemt dekorere den smukke keramik. Krukker, fade og et væld af skåle blev sammen med Bjørn mange skønne tegninger og plakater udstillet på et lille galleri ved navn Binger i København. Udstillingen var en succes, og her mødte den unge kunstner endnu flere ligesindede unge kunstnere.

I 1951 etablerede Bjørn Wiinblad sit eget værksted nord for København. Her brugte kunstneren tid på at lave keramik, som viste sig at være en stor succes verden over. Endda keramik som var så vellykket, at Bjørn i 1955 modtog en sølvmedalje på en international keramik festival i Cannes.

Et energisk livssyn

Bjørn Wiinblad havde et energisk og humoristisk livssyn, og selvom han utallige gange mødte kritik for hans smukke værker, tog han sig ikke af det. Han nød livet, han elskede fest og gode selskaber, og i dag kan vi nyde godt af alle hans mange værker, som i høj grad har fået et kæmpe comeback i den moderne indretning.

Skriv en kommentar