Børge Mogensen møbler

Børge Mogensen var en indflydelsesrig og anerkendt arkitekt. Den verdenskendte arkitekt havde en ambition om at designe brugbare brugsgenstande til danskernes hverdag, som kunne holde til at blive brugt. Den danske arkitekt blev født i 1914 i Aalborg, og levede indtil 1972.

Børge Mogensen var udlært snedker og møbeldesigner fra Kunsthåndværkerskolen i København men også uddannet arkitekt fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Møbelskole. Børge Mogensen var kendt for at tilpasse sit design til den frie og uformelle indretningskultur, som især 1950érne bar præg af.

Mere om Børge Mogensen møbler

Chefdesigner hos FDB

Børge Mogensen blev udlært som møbelsnedker, hvor han efterfølgende studerede møbeldesign på samme tid, som han arbejdede på Kaare Klints tegnestue. I 1942 blev han chefdesigner for FDB´s møbeltegnestue.

Efter at have ledet FDB’s møbeltegnestue i 8 år, grundlagde Børge Mogensen sin egen tegnestue i 1950, hvor brugbare møbler i særligt nordiske materialer blev skabt. Ofte hentede han inspiration fra andre kulturer og andre stilretninger, for eksempel fra etnisk kunst og de fine japanske træsnit.

Det gik godt for den danske arkitekt, som i 1952 indledte et samarbejde med indretningsarkitekten og forretningsmanden Andreas Graversen. Senere fortsatte de samarbejdet, men denne gang var det i forbindelse med overtagelsen af det kendte Fredericia Furniture.

Både Børge Mogensen og Andreas Graversen var to stærke profiler, hvis store passioner for dansk æstetisk håndværk ofte førte til store sammenstød. I 1975 modtog de sammen Møbelprisen, hvor Børge Mogensen i 1972 blev udnævnt til Honorary Royal Designer for Industry ved The Royal Society of Arts i London.

Børge Mogensen døde i en tidlig alder, og nåede derfor kun at blive 58 år gammel. Men i dag står han stadig i spidsen for at have lavet nogle af Danmarks absolutte klassikere indenfor danske design møbler. Blandt andet Den Spanske Stol, Folkestolen, Den Klassiske Tremmesofa, Shakerbordet og Det Elegante Jagtbord.