Find din indretningsstil – 8 stilarter til din boligindretning

Hvad er egentlig din personlige indretningsstil? Hjemmet er et af livets vigtigste steder. Du bruger enormt mange timer her, og derfor er det også vigtigt, at dit hjems indretning passer til dig. Vi har samlet 8 populære stilarter inden for boligindretning. Find inspiration til, hvordan du kan ændre dit hjems design.

Der er mange måder at indrette et hjem på, og der findes mange forskellige indretningsstile. Nogle af de mest populære er f.eks. nordisk, retro, urban living eller art deco. Du behøver dog ikke kun vælge én stilart. Ofte kan blandingen af to eller flere stile nemlig gøre dit hjem mere personligt og unikt.

Herunder kan du få mere at vide om 8 af de mest populære indretningsstile. Læs om dem, og bliv inspireret til nye forandringer i dit hjem.

Indholdsfortegnelse

Art Deco

Art deco er en modig måde at indrette et rum på, der vil overraske og imponere alle besøgende. Det er en legesyg stil med fokus på at eksperimentere med former og mønstre. Du skal altså ikke holde dig tilbage, men derimod slå dig løs med fede mønstre, forskellige materialer og geometriske former.

Stilarten havde sin storhedstid i 1910-1940, men har sidenhen fået en renæssance. I 1900-tallet dominerede stilen arkitekturen og var særligt populær i kunstindustrien. I dag kan alle dog lade sig inspirere af art deco, og det vovede design ses i mange moderne rum.

Hvis du gerne vil bringe art deco ind i dit hjem, er der flere måder at gribe det an på.

 • Geometriske former er et af de tydeligste kendetegn. 
 • Overvej derfor en buet eller L-formet sofa i en flot farve, eller vælg et trekantet sofabord. 
 • Lad det også gerne inspirere dine dekorationsgenstande som f.eks. et sekskantet spejl eller geometriske lysestager.

Bredbladede planter er et andet populært valg inden for art deco. Enten i form af rigtige planter eller et mønster f.eks. på tapetet, gulvtæppet eller en plakat. 

Leg også gerne med forskellige materialer som skinnende messing, marmor eller farvet læder. Messing-lamper eller farvede barstole i læder til køkkenbordet er oplagte valg. Afslut rummet med et lysende neonskilt – flere steder kan du designe og bestille dit eget.

Boheme

Boheme er en populær indretningsstil blandt frisindede og kreative sjæle.

I et boheme-hjem vil du ofte finde kraftige farver, naturlige materialer som flet og træ, og masser af nips. I de senere år kombineres denne stil ofte med nordisk stil, hvor farverne og naturmaterialerne kombineres med enkelhed og lys.

Stilarten opstod i 1800-tallets Frankrig, inspireret af Paris’ mange kunstnere, forfattere og nomader. Kernen lå i troen på, at kreativitet var vigtigere end materiel rigdom. Stilen blev derfor fri og legesyg, og kombinerede elementer fra flere forskellige kulturer.

Den originale bohemestil er fyldt med kraftige farver, særligt rød, grøn og blå. 

 • Overvej derfor en farverig sofa i læder eller velour, som kan bringe liv til rummet. 
 • Vælg mønstrede puder og gulvtæpper, og fyld rummet med nips, f.eks. i keramik. 
 • Bring hyggen ind med en lyskæde eller en flettet lampeskærm.

Det er også oplagt at kombinere boheme med den skandinaviske minimalisme. Specielt hvis du ikke er til overvældende farver, men ellers godt kan lide bohemestilen. Her handler det meget om de naturlige materialer som f.eks. lyse træsorter og flet. Brug åbne træhylder, puffer i læder og kurve til opbevaring.

I nordisk boheme bør du skrue ned for de kraftige farver. Vælg at par møbler i pangfarver f.eks. et mønstret sengetæppe eller en blå bomuldssofa, og lad resten være neutralt.

Etno/Ethnic

Etno-stilen er en ny retning inden for boligdesign. Den har fået sit gennembrud i løbet af de sidste 10 år. 

Stilarten er inspireret af Syd- og Centralafrika med traditionelle, afrikanske mønstre og naturlige materialer. Træ, flet, keramik og afrikansk kunst er gennemgående for indretningsstilen.

Hvis du er vild med den etniske stil, bør du vælge et farveskema af neutrale, men varme farver. Vælg f.eks. en moderne, grå sofa som fokus i rummet. Tilføj herefter farve gennem puder og gulvtæpper i etniske mønstre, lænestole i træ eller en afrikansk maske på væggen.

 • Naturlige materialer er også et sikkert valg, hvis du gerne vil følge etno-stilen. 
 • Overvej et spisebord af træ og spisebordsstole i ruskind for at skabe et råt udtryk. 
 • Blød herefter looket op med nogle varme farver f.eks. i form af etniske vægdekorationer eller en flettet lampeskærm.
 • Kombinationen af det rå og neutrale med de varme farver og naturlige materialer er kendetegnene for den etniske stil. Ligeledes er valget af dekorationer og kunst afgørende for at sælge det etniske look. Det er derfor en god idé at tjekke auktioner eller besøge fairtrade-butikker for at finde autentisk brugskunst og dekorationsgenstande.

Nordisk

Den nordiske stil er en af de mest populære indretningsstile i Danmark. Den er moderne og minimalistisk med rene linjer og fokus på kvalitet. 

Ny nordisk boligdesign er kendetegnet ved brugen af træ, rolige og afdæmpede farvevalg, samt fokus på naturligt lys.

Du kan ikke komme uden om minimalisme, når du taler om skandinavisk design. Inden for Scandi Chic er idéen nemlig at holde indretningen simpel og undgå rod. I stedet for at fylde vægge og hylder med nips, bør du vælge enkelte elementer til at give rummet personlighed.

Ønsker du den nordiske stil, bør du desuden indrette med træ. Idéen med ny nordisk er nemlig at bringe naturen ind i hjemmet. 

 • Gå efter møbler i lyst, ubehandlet eller lakeret træ – særligt rummets store møbler som f.eks. spisebordet og bogreolen.
 • Levende planter og naturligt lys giver også liv til det skandinaviske design. Vælg nogle flotte, simple krukker til at have dine planter i. 
 • Har du ikke grønne fingre, kan falske planter se lige så godt ud. Brug hvide vægge og lyst interiør til at holde rummet lyst og åbent. Undgå mørke gardiner, og brug gerne ekstra lyskilder som lamper eller lysestager.
 • Overvej desuden at supplere indretningen med ægte, skandinavisk design. Dansk design er nemlig perfekt til at givet dit hjem et nordisk udtryk.

Orientalsk

Orientalsk boligindretning er inspireret af Asien med fokus på at skabe en følelse af harmoni i hjemmet. 

Ønsket er at skabe rolige og fredfyldte rum med plads til afslapning og spiritualitet. Stilen inddrager design fra hele Asien, ikke bare Kina og Japan, men også lande som Thailand og Indien.

Hovedfokus for den orientalske stil er at skabe simple omgivelser. Du skal altså undgå for mange dekorationsgenstande og nips, og i stedet fokusere på enkelte elementer.

 • Udvælg billederne på væggene og lamperne nøje. Gå efter neutrale farver og naturlige materialer, samt bløde former.
 • Populære materialer inden for orientalsk design er bambus, træ, silke og rispapir.
 • En rispapirlampe eller en sengegavl af bambus er derfor oplagte valg.
 • Et andet kendetegn for stilarten er lave møbler. De bruges nemlig meget i mange asiatiske lande, og særligt Japan er kendt for sine lave møbler. Overvej derfor en lav seng eller sofa, og skab kontrast med f.eks. et stort klædeskab eller et højt natbord. Kontrasten mellem høje og lave møbler giver rummet personlighed, men bevarer det rolige udtryk.

Supplér til sidst med nogle dekorationsgenstande inspireret af Asien. Det kunne f.eks. være lysestager, røgelse, porcelænsfigurer eller puder med kinesiske tegn. Brug også gerne mønstrede gulvtæpper i persisk eller tyrkisk til.

Retro

Retrostilen er inspireret af boligindretningen fra 1950 til ca. 1980, og den er særligt populær blandt nutidens unge. 

Her bruges både autentiske møbler fra den tid og moderne møbler, inspireret af perioden. Kendetegnene for stilarten er vilde farver, personlighed og leg. Stilen ses ofte som et alternativ til den nordiske minimalisme.

 • Møbler i retrodesign kommer ofte i bløde, afrundede former og vilde farver. 
 • Det er dog vigtigt, at du kombinerer pangfarverne med nogle mere afdæmpede materialer som f.eks. teaktræ. 
 • Et godt eksempel kunne være en lækker, farverig sofa sammen med et sofabord af træ. På den måde skaber du balance i rummet.

I spisestuen kan du bringe retrostilen ind med et ovalt spisebord og farvede spisebordsstole i læder eller polyester. Hvis du er virkelig modig, kan du vælge spisebordsstole i forskellige farver. Kombinér det med en værkstedslampe eller pendellampe.

Dekorationerne er også vigtige for at gennemføre retrolooket. Røget glas er et af kendetegnene fra 70’erne. Det er derfor oplagt at pynte reolen med en vase i farvet glas. Du kan også slå dig løs med mere vild udsmykning som f.eks. en lavalampe, metalskilte eller gulvtæpper i farverige mønstre.

Generelt handler det om at lege og slå dig løs, når du skal indrette et retrohjem. Afprøv forskellige farver, mønstre og kombinationer og se, hvad der fungerer bedst. Det er også oplagt at gå på jagt i genbrugsbutikker, eller spørge familiemedlemmer om de har nogle gamle retromøbler på loftet.

Urban Living

Urban Living er det rustikke New Yorker-look med rå murstensvægge, ubehandlet træ og industrielle møbler. 

Her gør brug af metaller og genbrug af industrimaterialer, at du får et råt udtryk i dit hjem. New Yorker-stilen bruger neutrale og rolige farver uden vilde mønstre. Fokus ligger i stedet på de naturlige materialer.

Stilen stammer fra storbyen New York. Her er loftslejligheder med rå murstensvægge og synlige vandrør, der med tiden blev overtaget af almindelige mennesker og gjort til boliger. Det blev starten på det industrielle look i boligindretningen. Det er derfor et oplagt designvalg til lejligheden, som er den typiske boligform i storbyerne.

Der er flere måder, du kan få det ind i dit hjem. Materialevalg er et af de bedste steder at starte. Køb møbler i grove, naturlige materialer som læder og ubehandlet træ, samt metaller som messing, kobber og jern.

 • I spisestuen er et spisebord af solidt træ et godt valg. 
 • Kombiner bordet med stole lavet af jern eller overtrukket med læder. Du kan også tilføje et skind til stolene for ekstra komfort.
 • Når det kommer til dekorationsgenstande, bør du vælge nogle planter, gerne i en potte af keramik eller metal. 

Hvis du ikke har grønne finger, kan du sagtens bruge falske planter for samme udtryk. Du kan også dekorere med en fed lysestage eller nipsting, der passer til stilen.

En oplagt mulighed er også at bruge møbler inspireret af industrien eller lavet af gamle industrimaterialer. Du kan f.eks. bruge en trætromle som sofabord, eller købe et tøjstativ eller væglamper i vandrør.

Vintage

Vintagestilen er en god blanding af neutrale farver og naturlige materialer med pift af pangfarver og flotte mønstre. 

Den kan minde om den industrielle New Yorker-stil, men er langt mere romantisk i sit udtryk. Her er også fokus på rå materialer, samtidig med at der der bringes varme ind i indretningen med fine mønstre og dekorationsgenstande.

Hvis du er vild med den klassiske landstil, så er vintagelooket lige noget for dig. Materialerne der ofte bruges, er træ og metaller i varme farve og gerne med spændende mønstre. Genbrugsfund og antikke møbler er også en god måde at få den romantiske stil ind i hjemmet.

Når du går i gang med at indrette dit hjem efter landstilen, bør du overveje farveskemaet. Nogle vintage-elskere foretrækker en neutral palette med et par pangfarvede elementer. Andre fortrækker det vilde og vovede look med masser af spændende mønstre.

Efter at have fundet dit foretrukne farveskema, skal du på møbeljagt.

 • Gå først efter nogle simple møbler i naturlige materialer.
 • Oplagte valg er et spisebord i solidt træ, en flot lædersofa eller en bogreol i metal.
 • Herefter skal du finde de elementer, der kan give rummet et pift af farve.

Mønstrede gulvtæpper, en farverig puf eller flotte plakater er gode muligheder. Du kan også tilføje et farverigt sengetæppe til soveværelset eller en messinglampe til over spisebordet.

Det er en god idé at besøge genbrugsbutikker eller vintageshops. Her kan du nemlig ofte finde unikke møbler og dekorationer, der passer perfekt til vintagelooket.

Skriv en kommentar