Finn Juhl møbler

Finn Juhl

Den danske designer Finn Juhl blev født i København den 30. januar 1912. Oprindeligt havde Finn Juhl en drøm om at være kunsthistoriker, men det ville hans far ikke tillade. I stedet startede han på uddannelsen som bygningsarkitekt ved Det Kongelige Kunstakademi i København.

Her mødte Finn blandt andet den danske arkitekt Vilhelm Lauritzen, som ansatte ham på sin tegnestue. Arbejdet på tegnestuen blev en succes, og tog efterhånden også mere og mere af Finn tids, hvilket betød, at han ikke længere havde tid til uddannelsen som bygningsarkitekt, som han heller ikke afsluttede.

Som mange andre store designere, startede Finn Juhl helt fra bunden. Og i stedet for at lade sig begrænse, pådrog han sig i stedet en kunstnerisk tankegang. Finn Juhl skabte, i modsætning til mange af hans modernistiske kolleger, møbler med organiske former og naturligt formede møbler, fordi hans ambition var at skabe levende møbler, som havde en unik fortælling.

Det særlige ved Finns måde at designe på var, at han brugte sin egen krop som målegenstand, når han designede møbler. Finn Juhl var ikke skolet inden for møbeldesign, og brugte derfor kroppen til at analysere, hvordan møblets proportioner skulle være. Han var eminent til at udnytte materialer, og var samtidig i stand til at gøre samlingerne i møblet usynlige, hvilket mange mennesker faldt for ved hans designs.

Indholdsfortegnelse

Mere om Finn Juhl

45-stolen og Høvdingen

Finn Juhl havde et tæt arbejde med snedkere, som i forbindelse med udformningen af 45-stolen og Høvdingen havde store udfordringer med at lave de delikate overgange, som Finn Juhl ville have. Ofte arbejdede han med to elementer i møblerne, et bærende element og et der skulle bære. Mange af hans stole er derfor løftet fra stellet, hvilket giver hans møbler et let og nærmest svævende udtryk, som siden hen er blevet karakteristisk for Finn Juhls mange møbler.

Den danske møbeldesigner havde et ønske om, at hans moderne møbler skulle referere til moderne kunst, hvilket især kan ses på hans Pelikanstol, som blev designet tilbage i 1940.

Skriv en kommentar