Hans J. Wegner

Hans J. Wegner

Hans J. Wegner er verdensberømt for sine ikoniske designs, som blandt andet består af den berømte Y-stol, den klassiske gyngestol J16 og Kina stolen. Hans Wegner voksede op i Tønder i Sydjylland, og var allerede som ung dreng særligt interesseret i at skære i træ, men havde også en stor interesse i det lokale museum, som havde en masse statuer, han var betaget af.

Hans Wegner havde allerede som barn et kunstnerisk talent, som viste sig i mange af hans tegninger, malerier og træsnit.

Hans Wegner startede sin uddannelse som snedker, hvorefter han studerede videre på Kunsthåndværkerskolen i København. Et studie som han aldrig gjorde færdigt. For i 1938 blev den unge Hans ansat af arkitekterne Arne Jacobsen og Erik Møller for at tegne møblerne til Aarhus Rådhus.

Hans J. Wegner havde en helt særlig evne til at skabe smukke møbler med et funktionelt og enkelt ydre. Han havde en dyb forståelse og respekt for det materiale han arbejdede med. Han havde også en stor interesse i naturmaterialer og i selve træets fiberstruktur, som gjorde det muligt at give møblerne en naturlig og organisk blødhed.

Mere om Hans J. Wegener

En anerkendt og kreativ møbeldesigner

I dag anses Hans J. Wegner for at være en af Danmarks mest anerkendte og kreative møbeldesignere, og mange store design museer i hele verden udstiller mange af de berømte møbler. Blandt andet The Museum of Modern Art i New York, Die Neue Sammlung i München og Designmuseum Danmark i København.

Hans Wegner modtog også mange officielle anerkendelser og priser for hans beundringsværdige arbejde. Han modtog blandt andet Lunningprisen i 1951, Grand Prix prisen på La Triennale di Milano i 1951, Møbelprisen i 1980 og Den Internationale Designpris i 1997.

Udover de mange fine priser og anerkendelser blev Hans J. Wegner også udnævnt som æresdesigner, æresmedlem og æresdoktor.

Skriv en kommentar