Sådan indretter du dit hjemmekontor

Et seriøst hjemmekontor er en nødvendighed, hvis du skal arbejde hjemmefra. Derved kan du udnytte de mange fordele, som hjemmearbejdet giver i form af sparet tid på transport og større effektivitet, uden at du risikerer at få fysiske gener af dit hjemmearbejde. Læs med, og få råd fra en erfaren hjemmearbejder, der har arbejdet hjemmefra i mere end 25 år.

Hvad har vi lært af Covid-19 om vores måde at arbejde på?

Øget hjemmearbejde er en af de mange effekter, som Corona-pandemien har haft på vores liv. Det har dog været en positiv oplevelse for de fleste.

For folk indså hurtigt, at de sparede en masse tid på ikke at skulle ud i myldretidstrafikken hverken morgen eller aften.

Samtidig oplever de fleste også, at de er langt mere effektive, når de arbejder hjemme, fordi de ikke bliver nær så meget forstyrret af kollegaer, chefer og kunder, der lige kommer forbi.

Indholdsfortegnelse

Gode råd til at arbejde hjemmefra

For at du kan få det bedste ud af dit hjemmearbejde, er det vigtigt, at du får indrettet et ordentligt hjemmekontor.

Her kan pladsen i dit hjem selvfølgelig sætte nogle fysiske begrænsninger. Men stadig skal du kunne sidde forsvarligt og ergonomisk korrekt, samt have bordplads nok til at kunne arbejde.

Lad være med at lade dig besnære af de mere romantiske fremstillinger af hjemmekontorer, som du tit ser det fremstillet i forskellige boligindretningsmagasiner.

De er designet til dem, der kun har brug for at tjekke mails eller har en halv hjemmearbejdsdag hist og her. Ikke til folk, der arbejder hjemmefra hver eller næsten hver dag.

Lad også være med at tro, at du kan arbejde ergonomisk korrekt fra dit spisebord siddende på en almindelig spisebordsstol. Det går ikke i længden. I øvrigt gælder arbejdstilsynets regler for indretning af kontorarbejdspladser også i hjemme. Så gå frem efter dem, når du vælger møbler og andet udstyr.

3 gode råd om at arbejde hjemmefra ​

Ergonomien er ikke det eneste, du skal have fokus på, når du arbejder hjemmefra. Generelt er det en god ide, at du følger disse 3 gode råd:

Møbler til hjemmekontoret

Som sagt kan du med fordel anvende Arbejdstilsynets retningslinjer, når du skal udvælge stol, bord, computerskærm og belysning til din hjemmearbejdsplads.

Kontorstol til hjemmearbejde

Herman Miller Aeron er en meget populær ergonomisk kontorstol

Derfor skal du vælge en kontorstol, der opfylder alle de krav om indstillingsmuligheder, som også gælder for den kontorstol, du har på arbejdet.

Altså skal du købe en ergonomisk kontorstol, hvor du kan indstille siddehøjde, sædedybde, ryglæn og også gerne kunne vippe sædet, så det ikke spærrer for blodomløbet til benene.

Vil du være rigtig god ved dig selv, skal du vælge en kontorstol, der understøtter såkaldt Active Sitting. For vi sidder jo ikke så ret op og ned hele tiden, sådan som en ergonomisk kontorstol er designet til, at vi gør.

Derfor må sædet gerne kunne vippe lidt til siderne. Så kan du holde rygsøjlen lige, selv om du lægger vægten til en af siderne af stolen. Eller hænger lidt på det ene armlæn.

Lad være med at lade til friste til at vælge en ekstra blød og behagelig chefstol. Vælg altid en kontorstol, der giver den rigtige støtte, og giver dig de bedste muligheder for at indstille stolen korrekt.

Skrivebord til hjemmearbejde

God plads på skrivebordet er vigtigt
God plads på skrivebordet er vigtigt

På samme måde som med stolen, er det vigtigt, at du får valgt et arbejdsbord, der passer ergonomisk korrekt til dig. Og er placeret korrekt i forhold til for eksempel dagslyset fra vinduerne.

Er pladsen trang, kan du vælge at købe et lille skrivebord – eller købe et bord, der passer til dig i højden, som også kan bruges til andre formål.

Sørg for masser af arbejdsplads i dybden

Lad være med at lave løsninger med klapborde på væggen og lignende. Det ser smart ud i boligmagasinet, men giver oftest ikke arbejdsplads nok i dybden, når du skal sidde ved bordet en hel dag og arbejde.

Dybden er særligt relevant, hvis du vil sidde ergonomisk korrekt. Her skal du helst kunne hvile underarmene direkte på bordpladen, så underarm og skrivebord er parallelle. Det kræver, at der er dybe nok på bordpladen til, at der er plads til armene.
Samtidig skal du sørge for, at der er dybde nok, til at skærmen kan komme ud i cirka en arms længde fra kroppen – eller omkring 60-70 cm inde på bordet. Fejl 40 er med andre ord en mild underdrivelse 🙂

Placering af skrivebord i forhold til vindue

En god udsigt med sollys inspirerer og motiverer

Mange anbefaler, at du placerer dit skrivebord, så det står med siden til vinduet. Det kan dog meget nemt give problemer med lysreflekser i skærmen, hvis du f.eks. har direkte indfald af sollys gennem vinduet.

Samtidig er det vigtigt, at dine øjne får et ensartet lysniveau, når du arbejder, hvis de ikke skal trættes unødigt.

Derfor er den bedste placering af skrivebordet, så du sidder med ansigtet mod vinduet.

Derved får du lige meget lys fra skærmen og vinduet – og du kan nemmere aflaste dine øjne ved regelmæssigt at kigge ud ad vinduet.

Bedst er det dog, hvis du placerer skrivebordet lidt inde i lokalet, så du ikke får direkte skarpt sollys i ansigtet. Eller anskaffer dig nogle gardiner, der gør det nemt at regulere indfaldet af dagslys, samt beskytte skærme mod lysreflekser.

Hvad er den rigtige højde på dit skrivebord?

Har du ikke mulighed for at købe et dedikeret skrivebord, der kan indstilles i højden – eller et rigtigt hæve/sænkebord til hjemmekontoret, bør du vælge en anden form for bord.

Den rigtige højde er der, hvor du kan lægge underarmene på bordpladen, så de ligger helt parallelt med den, uden at du hverken hænger i skuldrene, eller sidder med skuldrene trukket op mod ørerne. Gør du det, går der ikke længe, før du får spændingsproblemer med nakke og skuldre.

Altså skal du sidde helt afslappet med underarmene helt vandret, når du sidder korrekt.

Brug denne rettesnor, når du skal vælge bordhøjde:

Måler du omkring 170 cm er den korrekte bordhøjde cirka 68,5. Måler du omkring 180 cm skal bordet være omkring 72,5 i højden. For hver 10 cm du er lavere eller højere end det, skal bordhøjden være cirka 4 cm lavere eller højere.

Hæve-/sænkebord til hjemmearbejdspladsen

 

Det bedste er naturligvis at anskaffe et decideret hæve-/sænkebord til hjemmearbejdspladsen. På den måde får du de samme muligheder for at skifte mellem af sidde og stå op flere gange i løbet af dagen.

Det er sundt, og med til at modvirke de typiske problemer med lænd, hofter, ryg, skuldre og nakke.

Dem får mange af at sidde for meget ned i løbet af en arbejdsdag.

Samtidig får du mulighed for at indstille bordet helt korrekt til din højde og siddestilling.

Du kan få gode hæve-/sænkeborde til privaten for små penge i dag. De kan ikke bære lige så meget, som dem du finder på arbejdspladsen. Men en moderne fladskærm, en bærbar computer og lidt papirer vejer ikke særlig meget. Så behovet for at finde et hæve-/sænkebord, der kan løfte en masse, er slet ikke nødvendigt mere.

Mus og tastatur til hjemmearbejde

Skal du give din krop de bedste arbejdsforudsætninger, skal du anskaffe dig et separat tastatur og en ordentlig, ergonomisk mus til hjemmearbejdspladsen.

For i længden kan du ikke arbejde med den lille, kompakte tastattur og pegepladen på din bærbare computer, uden at det kommer til at give dig alvorlige gener med både hænder, arme og skuldre.

Vi anbefaler, at du køber et buet eller helt knækket tastatur, så dine hænder sidder i naturlig forlængelse af dine arme. Samt en stor, kugleformet mus, der er nem at holde om. Det er en lidt dyrere investering, men du vil takke dig selv for det i længden.

Den bedste computerskærm til hjemmearbejde

En stor, buet, skærm gør det lettere at arbejde og læse

Heldigvis kan du få selv de største computerskærme til småpenge i vore dage. For lige som på arbejdspladsen er det bare med at få alt den skærmplads, du kan drømme om.

Er en skærm ikke nok, kan du med fordel købe to. Her skal du bare være opmærksom på, at afstanden til skærmenes yderkanter bliver noget længere væk, end du kan se, uden at skulle anstrenge øjnene.

Her er den elegante løsning at købe en af de helt store, buede skærme på 49-55”. De giver masser af arbejdsplads. Buen sikrer samtidig, at du har stort set samme afstand mellem skærmen og øjnene, uanset om du kigger på midten eller yderkanterne af skærmen.

Husk korrekt højde på og afstand til skærmen

Særligt vigtigt er det, at du anskaffer en skærm, der kan indstilles i højden. Eller at du har mulighed for at få sat skærmen op i korrekt arbejdshøjde. F.eks. på en særlig skærmhylde, der kan sættes oven på skrivebordet.

Skal arbejdshøjden være korrekt på skærmen, skal overkanten af skærmen befinde sig omtrent 15 cm under øjenhøjde, når du kigger lige ud med hovedet i oprejst position.

Husk også, at skærmen helst skal ud i 60-70 centimeters afstand fra kroppen.

Lamper til hjemmearbejdspladsen

Skrivebordslampen til hjemmearbejdspladsen skal give en indirekte belysning af arbejdsområdet uden indkig til lyskilden. Samt være placeret, så lyskilden ikke skaber lysreflekser i skærmen.

Lyset skal være fokuseret der, hvor du kigger, når du arbejder. Altså typisk på dit tastatur og på hver side af det.

Her giver moderne LED-lys nogle helt fantastiske muligheder for at lave indirekte belysning, uden at det fylder en hel masse. Eller kræver en investering i dyre speciallamper.

Opbevaring

Heldigvis har de færreste det samme behov for at opbevare ringbind, papirstakke og andet voluminøst ved deres arbejdsplads i dag.

Derfor kan opbevaringen oftest klares med et par skuffer i skrivebordet, et par hylder over eller på skrivebordet, eller nogle praktiske stablekasser der kan stå under skrivebordet.

Har du lidt løse papirer og andre småting, du gerne vil kunne pakke sammen og lægge væk i en fart? Så anskaf dig en praktisk sorteringsmappe, der passer ned i en skuffe, kan stå på hylden eller ligge i en opbevaringskasse.

Så er hjemmearbejdspladsen ryddet væk på nul komma fem uden at du får rodet det hele sammen.

Hjemmekontor i…

Den bedste placering af dit hjemmekontor er naturligvis i et separat værelse i boligen. Så kan du arbejde i fred, selv om husstandens øvrige beboere er hjemme. Samtidig bliver det nemmere at holde fri, når du har fri. Endelig er der også større mulighed for at kunne få et skattefradrag for hjemmekontoret. Det vender vi tilbage til.

Hjemmekontor i stuen

Den bedste placering af dit hjemmekontor er naturligvis i et separat værelse i boligen. Så kan du arbejde i fred, selv om husstandens øvrige beboere er hjemme. Samtidig bliver det nemmere at holde fri, når du har fri. Endelig er der også større mulighed for at kunne få et skattefradrag for hjemmekontoret. Det vender vi tilbage til.

Hjemmekontor i haven

Har du en udestue, et anneks eller måske en lille hytte i haven, kan du også vælge at indrette hjemmekontoret der. Derved får du også bedre mulighed for at adskille arbejde og privatliv. Både rent fysisk og mentalt.

Vil du virkelig gå op i det, kan du købe en isoleret hytte til haven, der er designet specifikt til at fungere som hjemmekontor. Hytten er udstyret med store vinduer fra gulv til loft, en bred indgangsdør og masser af plads til både skrivebord og opbevaring.

Hjemmekontor i gæsteværelset

Har du et ubenyttet værelse er det – som allerede nævnt – oplagt at indrette til hjemmekontor.

Det betyder dog ikke, at du ikke kan bruge værelset til andre ting. Som f.eks. til gæsteværelse.

Det kræver blot, at du anskaffer en sovesofa. Så kan du bruge den til at slappe af på i hverdagen, og hurtigt slå den ud til en komfortabel gæsteseng, når du får overnattende gæster på besøg.

Indretning af lille hjemmekontor

Som minimum skal dit hjemmekontor naturligvis bestå af en arbejdsplads med skrivebord, kontorstol, belysning og tastatur og mus. Samt nogle opbevaringsmuligheder for arbejdsredskaber, referenceværker og lignende.

Det behøver ikke fylde særligt meget – særligt fordi behovet for opbevaring er minimalt i dag i forhold til tidligere.

Så har du 3-4 kvadratmeter til overs, har du faktisk alt den plads, som du har brug for, hvis du skal indrette et lille hjemmekontor.

Fradrag og andre regler for hjemmearbejde

Du kan i sjældne tilfælde få fradrag for din hjemmearbejdsplads, hvis:

  • Hjemmearbejdspladsen er indrettet i et separat rum i boligen, der ikke benyttes til andet
  • Indretningen skal være nødvendig for, at arbejdet kan udføres hjemmefra
  • Hjemmearbejdspladsen skal være din primære arbejdsplads i hverdagen

Altså, kan du ikke få fradrag for hjemmearbejdspladsen, hvis du sidder i stuen, eller har indrettet den i sove- eller gæsteværelset. Værelset med hjemmearbejdspladsen skal nemlig ikke kunne anvendes til andre formål end at arbejde. Så medmindre du har brug for et laboratorium eller f.eks. et lydstudie, er det sjældent muligt at få skattefradrag for selv at lægge lokaler til din arbejdsplads.

Du kan godt forsøge. Men det er dig, der har bevisbyrden overfor skattevæsnet. Samtidig skal du være opmærksom på, at du kun kan trække op til 6.300 kroner fra om året. Så tit kan det slet ikke betale sig at have besværet med at få arbejdsværelset anerkendt som fradragsberettiget.

Reglerne forventes dog at blive ændret, hvis hjemmearbejde fortsætter med at være udbredt herhjemme. Men hvornår og om det sker, er der ingen der ved på nuværende tidspunkt.

Skriv en kommentar