Piet Hein design

Piet Hein

Piet Hein var en universalist, men han var også filosof, matematiker, opfinder og designer. Piet Heins mange værker har gennem årene sat dybe aftryk i den danske kultur og arkitektur.

Piet Hein blev født ind i det finere borgerskab i København d. 16. december 1905. Han var enebarn, hans far var civilingeniør og hans mor var øjenlæge. Piet Hein blev op gennem sin barndom opdraget til at tænke frit og selvstændigt. Hans valg af uddannelse bar derfor præg af hans evigt søgende sind og en umiddelbar interesse for videnskab og forskellige kunstformer.

Piet Hein læste filosofikum på Københavns Universitet, som til dels blev afbrudt for at gå på malerskole i København. For den danske designer opstod missionen om at bygge bro mellem de forskellige videnskaber. Han ville vise, at der var en stor afstand mellem den subjektive kunst og den objektive videnskab.

Mere om Piet Hein

Opfinder, digter og universalist

Piet Hein var en verdensmand, som var fuld af gode ideer. Han var en folkekær og vellidt opfinder, som gennem tiden tog patent på flere end 3.000 ideer. Det var ideer til spil, design, mekanik og bevægelige dukkeøjne.

Piet Hein var også manden bag den genopfundne superellipse, som er brugt til mange af hans smukke spiseborde og kunsthåndværk, og som er blevet et designikon for den danske designer. Men Piet Hein blev også kendt for sine mange revytekster, hans lyrik og var blandt andet manden bag et af de første danske computerspil i 1963.

En opfinders kendte designs

En af Piet Heins første og mest kendte lampedesign var Funco. Lampen blev skabt tilbage i 1934 af en meget ung Piet Hein. Lampens skærm blev designet således, at den var i stand til at dreje i alle retninger og ledningen blev gemt af vejen i lampens let buede fod i rustfrit stål.

Et andet meget kendt design er den smukke lysestage i rustfrit stål, som bærer navnet Karlsvognen. Ideen om lysestagen opstod på en rejse til Sydamerika, hvor Piet Hein længtes efter den smukke klare stjernehimmel i Danmark. Med til Karlsvognen fulgte flere lysestager, som ligeledes blev opkaldt efter planeterne Jupiter, Venus, Saturn og Mars.

Udover en evne til at skabe designs i særklasse, var Piet Hein kendt for bevidst at opsøge intellektuelle folk på verdensplan. Dette indebar at han blandt andet kendte den anerkendte fysiker Niels Bohr, Albert Einstein og Charlie Chaplin.

Skriv en kommentar