Poul Kjærholm møbler

Poul Kjærholm

“Det er materialernes eget sprog, jeg forsøger at udtrykke”. Sådan udtalte Poul Kjærholm sig engang om sit arbejde. Poul Kjærholm blev født i 1929, og som 20-årig uddannede han sig til snedker i Hjørring. Herefter videreuddannede han sig på Kunsthåndværkerskolen i København, og havde blandt andet Jørn Utzon og Hans J. Wegner som sine lærere.

Poul Kjærholm var særligt betaget af den internationale modernisme, men også af Bauhaus stilens simple enkelthed. For Poul Kjærholm var det, modsat mange andre designere, ikke træ han ønskede at arbejde med men derimod stål, glas, læder og marmor. Kollektionerne var derfor ikke billige men derimod eksklusive og meget dyre. Det var dog inden forhindring for Poul Kjærholm, som var kompromisløs, når det handlede om kvaliteten på hans møbler.

Mere om Poul Kjærholm

Design med synlige samlinger

Fællesnævneren og kendetegnet for mange af Poul Kjærholms mange møbler er de synlige samlinger som optræder på samtlige møbler. Det ses blandt andet på de berømte PK 22-stole og PK 31-serien, som begge er blevet store favoritter blandt mange. Mies Van Der Rohe var en af Poul Kjærholms helt store inspirationskilder, hvilket betød, at han blandt andet fandt glæden i at arbejde i det hårde stål.

PK 22-stolen er den stol, som mange forbinder den danske designer med. Et minimalistisk mesterværk, som blandt andet vandt en guldmedalje i Milano i 1957. På stolen ses et sæde med synlige syninger på sædet samt et stel i stål med synlige samlinger, som Poul Kjærholm var kendt for at lave.

Gennem sin karriere var Poul Kjærholm ansat ved Fritz Hansen, hvor han designede en lang række populære og kendte stole. Senere indledte han et samarbejde med Ejvind Kold Christensen, som fortsatte lige indtil hans død i 1980.

Nogle af Poul Kjærholms møbler kan man finde på Museum of Modern Art i New York, og mange af hans populære designs er udstillet på flere forskellige museer rundt omkring i hele verden.

Skriv en kommentar