Rud Thygesen møbler

Rud Thygesen

Rud Thygesen var sammen med Johnny Sørensen et kendt makkerpar i dansk møbeldesign. Samarbejdet mellem de to arkitekter var et interessant forløb, som vekslede mellem traditionelle men også markante stilskift.

Makkerparret etablerede allerede en tegnestue, da de begge studerede på Kunsthåndværkerskolen. I 1968 deltog makkerparret i en konkurrence, hvor de to tegnede et elegant system af lette møbler, som både havde et klassisk men også en moderne formsprog. Møblerne vandt konkurrencen og blev døbt Kongemøblerne, fordi de blev skænket som en gave til Kong Frederik den 9 til hans 70-års fødselsdag.

Men det var ikke Kongemøblerne, som banede vejen for de to unge herrer. Men derimod deres samarbejde hos den danske møbelproducent Magnus Olesen. Rud og Johnny gjorde gennem deres arbejde et stort indtryk på Magnus Olesen, og gennem deres arbejde i virksomheden designede de to en møbelserie i formspændt lamineret træ. Møbelserien blev desværre ikke en stor succes.

Det gjorde til gengæld 8000 serien, som makkerparret designede i 1981. Møblerne blev lavet ud fra ideen om, hvordan en gren vokser ud fra træets stamme. Alle møblerne i serien blev lavet helt uden brug af skruer og dyvler, og stolene kunne stables, så de nærmest udgjorde en flot skulptur, hvilket var praktisk og var med til at gøre stolene særdeles funktionelle og alsidige.

Rud og Johnny afsluttede deres samarbejde i 1995, hvorefter Ruds mange efterfølgende designs synede mere elegante og forfinede i deres formsprog. Efter bruddet havde Rud et stort behov for at afprøve grænser, og fik også muligheden for at ansætte en ung designer, som kunne hjælpe ham på tegnestuen. Denne unge designer var Kasper Salto, som arbejdede hos Rud Thygesen i 4 år.

Skriv en kommentar